gezondheidscentrum De Kandelaar

Wij hebben op eigen initiatief onderzocht of het transformeren van de voormalige protestantse kerk De Kandelaar naar een gezondheidscentrum mogelijk zou zijn. En dat blijkt het geval.

Kenmerkend voor het bestaande gebouw is de ruimtelijke organisatie van een centrale zaal met daaromheen alle nevenruimten. Die organisatie blijkt ook goed te passen bij een gezondheidscentrum. De centrale zaal gebruiken we als centrale entree. Hier vandaan gaat de cliƫnt naar de huisartsenpost, de fysiotherapie praktijk en de apotheek. De praktijkruimten van deze drie zorgverleners liggen rondom die centrale entree. Belangrijkste hindernis was het daglicht, maar dat hebben we via een doorlopende lichtstraat op het dak opgelost. Behandelkamers vragen namelijk om privacy in combinatie met voldoende daglicht. Geen zicht maar wel licht! Dit uitgangspunt is feitelijk de basis geweest voor een succesvolle transformatie. De bestaande gevels worden getransformeerd met behulp van melkwitte glazen panelen waar een subtiel spel van verticale openingen, zicht en licht geeft, geheel aangepast aan de functie die erachter ligt. De centrale toegang van de centrale entree en de sub entree naar de huisartsen worden duidelijk gemaakt middels kunstzinnige prints van immuno art, kunst uit wetenschap, gebaseerd op microscopische beelden van studies naar de afweer van de mens.

Bijlagen:

immuno art in De Kandelaar

orthodondie pilon-geurts Veldhoven

orthodontiepraktijk Pilon-Geurts

orthodontiepraktijk Henneman van Hees Breda interieur

orthodontiepraktijk Henneman- van Hees