Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool ligt centraal, gekoppeld aan de zuidelijke ingang van het Hollands Spoor en daarmee een belangrijk knooppunt vormend met de stad Den Haag, in het voormalige Laakhavengebied. Het is de spil in het nieuw ontwikkelde Laakhaven waar gestudeerd, gewoond en gewerkt wordt. De Haagse Hogeschool is met zijn 85.000 m2 één van de grootste hbo onderwijsinstellingen in Nederland, biedt onderwijs aan ca. 15.000 studenten in ca. 55 verschillende studierichtingen en heeft de stad Den Haag verrijkt met een bruisend studentenleven.

De kracht van het ontwerp dat in 1997 unaniem door alle betrokkenen uit een meervoudige opdracht tussen OD 205, EGM, Hoogstad en atelier PRO werd gekozen, lag in de integratie met de stad en de totale gebiedsontwikkeling inclusief een ondergrondse parkeergarage in één van de oude havenarmen. Zo werd de Haagse Hogeschool niet een solitair gebouw maar werd het onderdeel van het stedelijk weefsel. Een dergelijke attitude was tevens bevorderlijk voor de fusie tussen de vele onderwijsinstellingen die de basis vormde voor de huidige Haagse Hogeschool.

De Haagse Hogeschool heeft binnen haar muren een drievelds sporthal die geschikt is voor wedstrijden op hoog niveau in alle balsporten. De sporthal is zeer onopvallend opgenomen in het gehele gebouw en is vooral geen grote anonieme “doos” geworden met rondom gesloten gevels die de omgeving negatief beïnvloeden. Dat is bereikt door de sporthal half verdiept aan te leggen en volledig op te nemen in de ruimtelijke ontwikkeling van De Haagse Hogeschool. Van binnen zijn de sfeer en het karakter aangenaam door zoveel mogelijk daglicht toe te laten en contact te hebben met de omgeving door openingen te maken op plekken waar het sporten niet wordt gehinderd. De ontsluiting ligt op maaiveld niveau waardoor je als bezoeker een spectaculair beeld krijgt en overzicht hebt over de volledige hal. De ruimte is opgebouwd met prefab elementen die de structuur en maatvoering van het gebouw weerspiegelt. In deze elementen zijn alle sportvoorzieningen en de vereiste akoestische bekleding opgenomen. Het dak is uitgevoerd met stalen raadliggers, geprofileerde dakplaten en daklichten die gericht zijn op het noorden zodat hinderlijke zonintreding wordt vermeden. Kleedruimten en toestellenbergingen liggen onder maaiveld niveau uiteraard op hetzelfde niveau als de hal. Wat nog de moeite waard is om te vermelden, is het feit dat de sporthal geheel autonoom kan functioneren van De Haagse Hogeschool zodat exploitatie door derden mogelijk is.

 

In 2008 hebben we meegewerkt aan de vernieuwing van het restaurant, het atrium en de bibliotheek. Kijk voor meer informatie en foto’s op de projectpagina van Haagse Hogeschool plein+.

gevel Herbert Vissers College / VMBO / Nieuw Vennep

Herbert Vissers College

De Haagse Hogeschool-Plein+ atrium

Haagse Hogeschool Plein +

woongebouw school-woning Carry van Bruggensingel Rotterdam

Carry van Bruggensingel