NIOZ Texel

Op Texel is het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee gevestigd. Het instituut bestaat sinds 1876 en is onderdeel van het Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Hun missie is het verkrijgen en verspreiden van wetenschappelijke kennis over de zeeën en oceanen om bewustzijn en duurzaamheid te creëren van en over onze aarde. Om dat te bereiken, voert het NIOZ taken uit op 3 hoofdvelden, te weten onderzoek, onderwijs en ondersteuning.

Het gebouw van NIOZ ligt vlakbij de aanlegsteiger van de veerboot aan het Landsdiep 4 in ’t Horntje. Je hebt niet direct de indruk bij een aansprekend wetenschappelijk instituut als het NIOZ aan te komen. Het gebouw is een aaneenschakeling van rechthoekige tweelaagse bruine bakstenen bouwsels. De entree is een zware betonnen luifel. Aan het blauwe schilderwerk kun je zien dat het NIOZ er ook niet helemaal happy mee is. Daar willen wij iets aan doen. We willen het gevoel geven in de wereld van zeeën en oceanen te stappen. En zeker bij de entree waar mensen ontvangen worden en presentaties worden gehouden, brengen we licht, zicht en ruimte.

De inrichting ademt diezelfde sfeer uit van zeeën en oceanen door witte en blauwe kleuren, flipperafdrukken van zeeschildpadden op wanden en grote afbeeldingen van koralen en andere maritieme organismen. Centraal staat het auditorium. Dit is de diepzee. Hier wordt diep gegaan. Donkerblauw en mysterieus. Vanaf nu heb je het gevoel met de zee te maken te hebben.

 

apotheek met immuno art zorgcentrum de Kandelaar Naaldwijk

gezondheidscentrum De Kandelaar

Centrale Huisartsenpost Westland interieur

Centrale Huisartsenpost Westland

orthodontiepraktijk van Laere