uitbreiding orthodontiepraktijk Jonkman

Geen simpele opgave, aansluiten op een tandheelkundige tempel. Dat is de indruk die het wekt, een tempel, als je het huidige gebouw voor het eerst op je netvlies krijgt. Tempels kennen we eigenlijk als heel stabiele en niet wereldse gebouwen maar hier is juist het omgekeerde het geval. Orthodontisten zijn gezondheidsondernemers, vakmensen in het “ordenen” van ons gebit en ons gelaat en deze ondernemers zijn dynamisch, onstabiel en werelds. Dat dynamische en wereldse blijkt uit de behoefte om uit te breiden, de onderneming nog succesvoller te maken. Hoe ga je als architect van het oorspronkelijke ontwerp daar nu mee om? Door bescheiden te blijven. Door bijna letterlijk “door de knieën” te gaan. De uitbreiding is bewust laag gehouden ten opzichte van het huidige gebouw en heeft een afwijkende materiaalbehandeling. Zo is de gevel geheel opgebouwd met houten latjes die onbehandeld blijven en dus vergrijzen. Daar tegenaan zal een enkele klimop gaan groeien en de letterlijke aansluiting met het huidige gebouw is geheel transparant. Zo wordt de uitbreiding onderdeel van het terrein eromheen en minder gebouw. Binnen heeft het ook zijn eigen karakter: schoonbeton, epoxy gietvloer, wit akoestisch plafond en glanzende witte meubels.

Dit project is een uitbreiding van orthodontiepraktijk Jonkman gebouwd in 1998.

orthodontiepraktijk van Laere

Centrale Huisartsenpost Westland interieur

Centrale Huisartsenpost Westland

Henneman Dillenburgstraat Breda interieur gevel

mondzorgpraktijk Dillenburgstraat