winkelcentrum De Koperwiek

Inspiratie voor de transformatie van het bestaande winkelcentrum De Koperwiek naar een eigentijds winkelpaleis zijn de historische passages zoals o.a. de passage in Den Haag. Deze passages zijn altijd naadloos verbonden met het omliggende stedelijke weefsel, hebben heel mooie verhoudingen, prachtige hoogten en een heldere regelmatige structuur waarbinnen de individuele ondernemer voldoende ruimte heeft voor het etaleren van zijn koopwaar.

Dat nu zijn de karakteristieken die wij hebben ingezet voor De Koperwiek. Maar we hebben er een onmiskenbaar eigentijds winkelpaleis van gemaakt. Zwaartepunt is het patroon in de hoofdpassage. Dit is een metafoor voor bomen met takken. De “oude” kolommenstructuur hebben wij opgevat als de stammen en daarboven de takken met bladeren. Dit zinnebeeld hebben wij vertaald in een abstract driehoekig patroon. Het daglicht valt prachtig op deze vlakken en verbeeldt het vallen van het licht door het bladerdak. De stammen zelf hebben we bekleed met een artificieel houtpatroon. Tussen de stammen bevinden zich de etalages en toegangen van de individuele ondernemers en die zijn heel divers. Om niet te ontaarden in chaos hebben we spelregels bedacht waarbinnen een ieder zijn waar aan de man kan brengen. Er is niet alleen aan het winkelend publiek gedacht. Voor de bewoners die boven het winkelcentrum wonen, is een aantrekkelijke daktuin aangelegd.

Beste ruimtelijke plan 2009-2011

Gemeente Capelle aan den IJssel

"Dit ontwerp maakt dat dit deel van het centrum De Koperwiek een allure heeft gekregen die van grote waarde is voor de stad. De originele vormgeving gecombineerd met de zorgvuldige detaillering maakt dat hier sprake is van een aangenaam winkelgebied waar men graag komt."

kantoor Inspectie Jeugdzorg Utrecht kantine bibliotheek

kantoor Inspectie Jeugdzorg

rabo-advieskantoor

Rabo advieskantoor

woongebouw Gele Kwinkstaart Kwintsheul

Gele Kwikstaart Kwintsheul