woonhuis Bonaire

Het is altijd buitengewoon plezierig en inspirerend om tussen de veelheid aan gebruikelijke opdrachten, een ontwerp te mogen maken op een niet alledaagse locatie met geheel afwijkende klimatologische condities. Bonaire is zo’n locatie. Op een heuvelachtige plek met uitzicht op zee zou een woning moeten komen met woonkamer, keuken, slaapkamer(s) voor de eigenaren en hun gasten en, in Bonaire vanzelfsprekend, een zwembad. Het concept reageert sterk op het uitzicht naar de zee en de ligging op een heuvel. De idee is een gevouwen landschap dat mij beschermt tegen de felle zon en een grote mate van privacy biedt en de bewoners het gevoel geeft nagenoeg “naakt” in het landschap te wonen. Zo vouwt de vloer zich om tot dak en zijn alle wanden ertussen en het dak opgebouwd en bekleed met het prachtige koraalgesteente waar nagenoeg het gehele eiland uit bestaat. Op, onder en tussen dit gevouwen landschap liggen alle benodigde functies die vervolgens zijn aangekleed met grote glazen puien, ahorn hout, roestvast staal, glazen bouwstenen en grijs-wit glasmozaïek. Ondanks het feit dat de ruimten afgesloten zijn om te kunnen voldoen aan het gewenste comfort, woont men letterlijk en figuurlijk in de heuvel en heeft men het gevoel “geheel alleen” in dit paradijs te wonen.

herontwikkeling_s-Gravenzande_Ekkershof_impressie

Ekkershof ‘s-Gravenzande

Esmoreitplein Den Haag

Esmoreitplein

bestaand interieur Watertoren Naaldwijk

watertoren Naaldwijk