woonhuis Garretsen

In het Westland is een grootschalige reconstructie gaande waarbij het bestaande glasareaal gemoderniseerd wordt en een schaalsprong maakt. Dat heeft tot gevolg dat er bestaande warenhuizen gesloopt worden en van agrarisch overgaan naar woonbestemming. Dit wordt uitplaatsing genoemd. De percelen voor die woonbestemming mogen maximaal 1000 m2 zijn. Het woonhuis Garretsen staat op zo’n perceel aan de Baakwoning.

Het concept is een simpel en daardoor krachtig volume uitgevoerd met grote dichte metselwerkvlakken – het metselwerk is bont van textuur, donker van kleur en met een abstract verband – en grote open glazen puien. In die puien zitten, vanuit functionele en privacy overwegingen, gesloten delen die bekleed zijn met opvallend gefigureerd glas. Draaiende delen zijn niet direct zichtbaar maar subtiel gecamoufleerd. Dat betekent niet dat de toegang niet meer te vinden zou zijn, integendeel. Van binnen zijn alle functies zoals badkamer, garderobe, bergingen en toiletten geordend in een centraal volume en daaromheen liggen de woon- en slaapvertrekken. Als we eenmaal binnen zijn, worden we verrast door de trap met vide en het prachtige uitzicht naar de tuin.

De omslag De Lier uitvoering

De Omslag in De Lier

woningen Barendshof Poeldijk totaalaanzicht gevels

Barendshof Poeldijk

herontwikkeling_s-Gravenzande_Ekkershof_impressie

Ekkershof ‘s-Gravenzande